jaakkoheinimaki

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Ihmisestä viis, pääasia että markkinat pysyvät tasapainossa

Kun me alakoulupoikina luokkakaverini Paavon kanssa hakkasimme vähät rahamme Myllylammen baarin pajatsoon, saatoimme lohduttautua sillä, että ehkä Paavon isä saa menettämillämme 50-pennisillä uuden puujalan. Paavon isällä oli nimittäin proteesi, ja pajatson yläreunan kyltissä luki: KANSANTERVEYDELLE - FÖR FOLKHÄLSOARBETET.

Suomessa kansalaisten pelihimo on valjastettu palvelemaan yhteistä hyvää. Pelikoneiden ja kasinoiden tuotto käytetään “kansanterveyteen”: sillä tuetaan sosiaali- ja terveysalan järjestöjä: mielenterveyskuntoutujien toimintaa, vaikeavammaisten asumispalveluja, A-klinikoita, vapaaehtoistyötä vanhusten parissa ja kovia kokeneiden vertaistukea.

Viime vuonna kansanterveydelle jaettiin yli 380 miljoonaa euroa koulupoikien pajatsorahoja ja mummojen hedelmäpelihäviöitä.

Yhteiskunnalle edullinen systeemi rahoittaa sosiaali- ja terveysalan kolmatta sektoria on toiminut hyvin vuosikymmeniä, mutta sen aika näyttää olevan ohi. Raha-automaattiyhdistys on jo jonkin aikaa kovalla kädellä karsinut avustettavia järjestöjä.

Syynä karsimiseen on Euroopan Unionin kilpailulainsäädäntö. Meidän Euroopassamme kilpailun on oltava vapaata, sitä ei niin vain vääristetä. Onko se nyt oikein, että joku mielenterveysseura saa valtiolta rahaa ja vinouttaa markkinat?

Aitoa kilpailuakin on tulossa yhä enemmän.

Mitä enemmän meillä siirrytään kuntien itse tuottamista sosiaali- ja terveyspalveluista järjestöjen ja yritysten tuottamiin ostopalveluihin, sitä enemmän tulee vastaan kysymys vapaasta kilpailusta ja sen vääristymisestä.

Unioniin liittyessään Suomi unohti hyväksyttää Raha-automaattiavustusjärjestelmänsä. Se olisi luultavasti mennyt sukkana läpi, mutta nyt se on tiukasti ottaen  laiton. Siksi monen sosiaali- ja terveysalan järjestön tulevaisuus näyttää synkältä.

Usko kilpailun autuuttavaan siunaukseen on markkinauskonnon perusdogmi. Kilpailua ei saa häiritä eikä hillitä millään elämänalueella, muuten markkinat vääristyvät. Ja sehän vasta olisi kauheata. Ihmisestä viis, pääasia että markkinat pysyvät tasapainossa.

Mutta hetkinen. Emmekö juuri me ole ne markkinat?

Vapaan kilpailun kannattaja kauhistuu siitä, että kouluttamiaan ja sertifioimiaan lapsenvahteja välittävä Mannerheimin lastensuojeluliitto pystyy Raha-automaattiyhdistyksen avulla sotkemaan kilpailun kaupallisilla lapsenvahtimarkkinoilla. Siksi sellaista toimintaa ei pidä tukea. Business is business and Moses is Moses. Jos Mannerheimin lastensuojeluliitto haluaa edelleen saada tukea vapaaehtoistyöhön, sen pitäisi lopettaa kaupallinen toimintansa.

Tästä syystä Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisosastot ovat joillakin paikkakunnilla varmuuden vuoksi lopettaneet lapsenvahtien välittämisen. Kuka voitti? Lapsiperheetkö? Vai sivutulojen tarpeessa olevat nuoret? Ei. He hävisivät. Markkinat hävisivät. Byrokratia voitti, ja markkinaliberalismi.

Pikku-uutinen Jyväskylästä kertoi viime viikolla, että paikallinen työttömien yhdistys joutuu sulkemaan ruokalansa. Jyväskyläläiset työttömät ja muut vähävaraiset ovat pyörittäneet huokeata kansanruokalaa, pääasiassa julkisen tuen varassa.

Nyt Jyväskylän Työ- ja elinkeinotoimisto on päättänyt suhtautua työttömien kansankuppilaan niin kuin mihin tahansa elinkeinonharjoittajaan. Toiminta kun on vakiintunutta ja volyymi suuri. Työttömien ruokala on toiminut Huhtasuolla, Jyväskylän korkeimman työttömyyden alueella. Volyymi on suuri, ja työttömyyskin vakiintunutta.

Nyt julkinen tuki loppuu, ja kuppilaan pannaan lappu luukulle. Viranomainen kertoo ottaneensa ratkaisussa huomioon myös Jyväskylän Yrittäjät ry:n kannan.

Näin se käy. Onhan se nyt väärin, että työttömien yhdistys saa epäreilua kilpailuetua, kun muutkin ravintolayrittäjät olisivat kiinnostuneita siitä asiakassegmentistä, joka mielellään maksaa kolme euroa lounaasta ja käyttää kernaasti kuppilan ilmaista internet-yhteyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Mikko Niskasaari

"Pikku-uutinen Jyväskylästä kertoi viime viikolla, että paikallinen työttömien yhdistys joutuu sulkemaan ruokalansa."

Sama kerrottiin radiossa viime viikolla Torniosta. Samanlainen kuppila, viranomaisilla samat kilpailuperusteet.

Joskus sitä epäilee, että tämä ihmisten maailman on hullu.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Siinä plakaatissa luki myös, että rahapelin käyttäjän piti olla täysi-ikäinen ja työssäkäyvä. Kansaneläkkeen nauttijalta pelaaminen oli kielletty.

Jouko Koskinen

Suo siellä - vetelä täällä. http://leipajono.blogspot.com/2009/02/johdatus-aih...

Tässä kadun toisella puolella jetaan viikottain noin 6000 kassillista ruokaa - itsekin tungen sinne joskus vaikka hävettääkin. Ryntäsin kameran kansa kun näin siellä seisovan muita päätä pidemmän hahmon - E Heinäluoma itse! Kuvasarja on tallella.

Eräistä naapurimaista tuli jonoon bussilasteittain nälkäisiä ja jakelijat alkoivat vaatimaan suomalaisen KELA - kortin näyttämistä. Siitä piti luopua kun se tulkittiin rasistiseksi syrjinnäksi.

Nyt ei parkkipaikoille mahdu busseja - ne täyttyvät aamuvarhaisella uudenkarheista katumaastureista, bemareista ja mersuista. Kuormataan usean henkilön voimin täyteen ilmaista ruokaa. Joskus saman maasturin porukka kiertää vielä toisenkin kierroksen.

Kyllä varmaan ilmaistarjonta on pois ruokakaupoilta. Mutta korvautuu moninkerroin lähitienoon autokaupoissa. :))
Tasapaino säilyy.

Anna-Leena Nieminen

En yhtään yllättyisi, jos tämä tuskin koskaan kunnon työtä tehnyt, hurskasteleva blogisti-pappi ilmoittaisi pyrkivänsä kansanedustajaksi...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä puolestani yllättyisin, jos "hurskastelevalla papilla",- ja hurskattomalla Anna-Leena Niemisellä olisi sama puoluekanta.
Muuten Anna-Leena, oletko sitä mieltä, että suomen pelijärjestelmä on ollut huono- ja oikeutettua olisi ollut voittojen tulouttaminen yksityisiin taskuihin. Se, se vasta olisikin varsinainen kokoomuksen toiveuni.

Jaakko Heinimäelle: Tehokkain keino saada voitto tuon ajan pajatsoille oli antaa pari voimakasta iskua pajatson alalaitaan, ja niin sieltä onnistuessaan valui muutama rivi kolikoita tarvitsematta sijoittaa panosta lainkaan. Näin me pikkupojat ansaitsimme taskurahaa.

Rikollistahan se oli, mutta ainahan rikos on ollut lähellä uhkapelitoimintaa.

Onko Anna-Leena uhkapelailun asiantuntija, vai miksi tuollainen viesti?

Anna-Leena Nieminen

"...vai miksi tuollainen viesti?"

Tämän takia:

"Itsekkäintä on pukeutua valitsemaansa kaapuun jakamaan omanmakuista ehtoollistaan - muiden varoin." Olli Saarinen

Käyttäjän jaakkoheinimaki kuva
Jaakko Heinimäki

Ei pelkoa, siis kansanedustajaehdokkuudesta.

Sitä en tiedä, mitä pidätte kunnon työnä, mutta monenlaista tässä on tullut tehtyä sen jälkeen, kun ensimmäisen verokortin hommasin vähän yli 30 vuotta sitten.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Heinimäki

Kun ottaa julkisesti pandoran lippaasta kantta raolleen, joutuu tyytymään siihen, mitä sieltä lippaasta tulee ulos - valon lisäksi.

EU:iin ei Suomen 3. sektori olisi 1995 "sukkana" mennyt, sen tohdin oikaista.

Se olisi ja on samassa asemassa kuin unionin muidenkin maiden kolmannet sektorit (cosa nostra jne eivät ole 3. sektori, onneksi).

Jokaisella lantilla on kaksi puolta, kolmannella sektorilla arpakuutiossa kuusi sivua.

Sorry, että kryptaan, mutta pastorille voinee puhua vertauksin - metaforaa kun pastoritkin kovasti käyttävät: joka arkiaamu Radio Yle 1, klo 06:15, reply 07:50. Sunnuntaisin 10:20 paikkeilla.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Kirjoitus sisältää sisäänrakennetun näkemyksen, että kirkko, Mannerheimin Lastensuojeluliitto tai työttömien paikallisyhdistys automaattisesti tuottavat kokonaistaloudellisesti parempia palveluita kuin kunta tai markkinat erityisesti pelihimolla ynnä muilla synneillä rasvattuina. (Tässähän on jo kaksi enkeliorganisaatiota, jotka elävät ilmeisesti pyhällä hengellä: RAY ja RAY:n avustettava.)

Iske lukuja pöytään ennenkuin syyllistät rehellisiä yrittäjiä ja virkamiehiä!

Itsekkäintä on pukeutua valitsemaansa kaapuun jakamaan omanmakuista ehtoollistaan - muiden varoin.

Markkina toimii aidosti siten, että soppa maksaa minkä maksaa ja soppajonoon hakeudutaan mm. kunnalta saadun toimeentukitulon turvin.

Jaakko Tuononen

Itse kuulun ev.lut seurakuntaan, mutta minua kyllä häiritsee kristinuskon jeesusdilemma. Ettäkö Jumala olisi lähettänyt poikansa itsemurhamissioon? Ja, että Jumalalla on poika, mutta ei vaimoa tai muuta perhettä.

Mielestäni suomalaisten olisi syytä palata omiin uskontoihinsa, Ukkoon ja muihin pikkujumaliin esim. Ahtiin jne. Se olisi kuitenkin rehellistä. Siis, jos välttämättä pitää jumaliin uskoa.

No, pakko tässä on erota kirkosta, vaikka en haluaisi. Mieluummin näkisin, että kirkko tunustaisi kristinuskon onttouden. Miten Jumala voisi tappaa itsensä omien vaatimustensa takia, joka ja mikä on kristinuskon ydin.

Jouko Koskinen

No pitää erota jos siltä tuntuu.

Itse liityin kirkkoon kun katselin aikani sitä ruokajonohommaa (n.15 vuotta). Olisin kelvannut talkoisiin autokuskiksi ilman jäsenkirjaakin mutta en voinutkaan, enin osa kuskeista ja repsikoista tupakoi. Itse olen astmaattinen.

Pakko ihailla sitä sitkeyttä, vuodesta toiseen jollain minimikorvauksella.
Jonka KELA / SAK / Työvoimatso / Verottaja sallii. SOSSU laittoi sinne kytänkin.

Sitäpaitsi jokaisessa uskonnossa / puolueessa on pientä sietämistä vaativia kohtia. Jeesus on sentään kuollut ja / tai muuttanut maasta. Jäihän meille suvaittavia vielä; Hassista Soinin kautta Uusikseen, Toni Halme jo saikin mukavaa seuraa.

Jaakko Tuononen

No, enpä eroakkaan. Etsin ne vastaukset kirkon sisältä ja jäsenenä. Niin monta vuosikymmentä olen jo kirkolle maksanut, että oikeesti tarvitsen vastauksia ja tukea. Ja pakko on sanoa, että en usko Jeesukseen, en ylösnousemukseen, enkä mihinkään mitä kirkko opettaa.

Jouko Koskinen

Oikein niin - onnittelen!

Uskosta - varmuudesta - voin kokemuksen syvällä rintaäänellä
sanoa että ei mikään ole niin varmaa kuin epävarmuus.
Sen sietäminen on suvaitsevaisuuden tulikoe.

"Usko, toivo ja rakkaus" Suurin näistä on TOIVO.
Aika hyvin on asiat kun voi elätellä pientä toivoa
noista muista. Haku päällä koko ajan.

Viliho Seppäin

Jos huomenna kuolisivat esim. kaikki lääkärit tai ruoan prosessoijat ja lisäksi koko suuromistajapopula niin ketähän te jäisitte todella kaipaamaan? Kenen olemassaolo olisi vääjäämättä tarpellisempi?

leo turunen

Ray:n asema on turvattava. Historia on, että eräät järjestöt perustivat Ray:n. Kun sille annettiin rahapelimonopoli, niin rahanjako meni tapahtuvaksi valtioneuvoston kautta. Järjestöt jotka avustuksen saavat toimivat alueilla joissa ei yritystoimintaa ole ja useimmiten sitä ei voi syntyäkään, koska palvelun ja tuen saajat eivät sitä voisi ostaa tai se on niin uudenlaista ajattelua, ettei siitä ole yritykseksi. Viime mainituista on myöhemmin synytynyt monesti yritystoimintaa. Toinen vaihtoehto on, että julkista rahoista maksettaisiin nämä toiminnot ja ne olisivat puhtaasti yritystoimintaa. Se jättäisi palveluihin valtavat aukot alueellisesti ja muutoinkin. Ray rahoilla on ottajia, monet sijoituspelifirmat haluaisivat rahapelit itselleen ja valittavat ja lobbaavat sitä EU:ta myöten. Onneksi nykyiset poliittiset toimijat ovat yhtämieltä, ettei se käy. Mutta on niitä muitakin rahaa haluavia, Veikkaus haluaa kanssa ja jos niin kävisi Valtioneuvosto päättäisi sitten paljonko pelirahoista menee huippu-urheiluun ja paljonko jää puujalkoihin. Toivoittavasti ei onnistu. Nuo elinkeinottelukeskusten päätökset ovat kummia. Tunnen Huhtasuon alueen ja haluaisin nähdä, missä se kilpailu on, mistä löytyy se yrittäjä joka teoreettisesti edes olisi mahdollinen kilpailemaan työttömien soppatarjoilusta. Päätös on perusteeton, mutta osoittaa sen että valtio on valtiossa ja päätöksestä ei voi valittaa, eikä sitä voi alistaa demokraattisille elimille. Samoista toiminnoista valittaa moni yrittäjäkin.

Jouko Koskinen

Varmaan asiaa hra Turuselta - jospa jakaisit kappaleisiin.
Noin 2 - 6 riviä/kpl niin joku ehkä vaivautuisi lukemaankin.
Esim: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/109627-rajahdys-e...
kiitos!

Käyttäjän tormayslinjallakolari kuva
Markku Kolari

Kilpailuyhteiskunta näyttää parhaat puolensa. Kukahan oikeasti luulee hyötyvänsä ja saavansa lisää asiakkaita itselleen? Jos se on jostain pois ei se aina johonkin lisää. Tässä tapauksessa ainoastaan siirretään työnsyrjään mahdollisesti päässeet suoraan sosiaalitoimen luukulle. Ei edes ole todella tutkittu taustoja!

Toimituksen poiminnat