jaakkoheinimaki

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Valmiita ajatuksia ja vaikutusvaltaa

Vuonna 1937 yhdysvaltalainen Dale Carnegie julkaisi elämäntaito-oppaan How to win friends and influence people. Se suomennettiin aika lailla tuoreeltaan nimellä Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Carnegien kirjasta tuli nopeasti klassikko. Sitä on pidetty jonkinlaisena opportunistien ja muiden myyntitykkien raamattuna, jonka avulla oppii manipuloimaan ihmisiä puolelleen. Siitä kirjassa ei ole kysymys. Nykysilmin katsottuna Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa vaikuttaa empatian alkeiskurssilta lisättynä ripauksella klassista retoriikan taitoa.

Carnegie oli ihmissuhdetaitojen ja viestinnän kouluttaja, joka opetti tuntemaan aitoa kiinnostusta toisiin ihmisiin, myöntämään omat virheensä, katsomaan asioita rehellisesti toisen ihmisen näkökannalta ja suhtautumaan myötätuntoisesti toisen ihmisen ajatuksiin ja toiveisiin.

Carnegie neuvoo välttämään väittelyitä. Se on hänen mielestään ainoa keino väittelyn voittamiseksi. Voisi olla hyvä neuvo vaalitaistelun loppusuoralle. Neuvo muistuttaa japanilaisen zen-munkin ja runoilijan Ryokanin neuvoja kahdensadan vuoden takaa. Ryokan listasi joukon asioita, joita tulee varoa. Lista sisältää muun muassa seuraavaa:

    -    Puhua järkeä humalaiselle
    -    Puhua järkeä kun itse on humalassa
    -    Puhua järkeä suuttuneelle
    -    Puhua järkeä kun itse on suuttunut

Tällä neljän kohdan listalla (Ryokanin luettelossa on toki paljon muutakin, sivukaupalla, pääasiassa juuri puheeseen liittyvää) pärjää jo aika hyvin. Raivostuneelle tai humalaiselle ei ole mitään järkeä puhua järkeä. Ja humalaisen tai suuttuneen järkipuhe ei vain mene perille. Ei mene. Yleensä sellainen ”järkipuhe” vain sotkee asiat entisestään.

Sen varsinaisen opportunistien raamatun kirjoitti ranskalainen Gustave Flaubert 1800-luvun puolivälissä. Kirjan nimi on Valmiiden ajatusten sanakirja, ja siinä irvaillaan niiden kustannuksella, jotka haluavat tulla helpolla henkeviksi ja salonkikelpoisiksi. Flaubert kirjoitti aakkosellisen sanakirjan täynnä erilaisiin aihepiireihin liittyviä valmiita ajatuksia, joita voi sitten keskustelussa heittää, jos tahtoo käydä sivistyneestä ihmisestä. Politiikon taitoja tämäkin: opetella valmiita iskulauseita. Mutta niitä pitäisi oppia päästelemään fiksusti, ettei vaikuta papukaijalta. Pieni Loki-kirjat julkaisi Flaubertin Valmiiden ajatusten sanakirjan suomeksi vuonna 1997.

Espanjalainen kirjailija ja jesuiittaisä Baltasar Gracián kirjoitti 1600-luvun puolivälissä Maallisen viisauden käsikirjan, joka muistuttaa aika paljon Dale Garnegien 1900-luvun klassikkoa Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, paitsi että se on aika lailla suorasukaisempi. Garcián neuvoo esimerkiksi tekemään mieluisat asiat aina itse ja teettämään epämieluisat asiat toisilla. Näin toimien saa itse nauttia suosiosta ja kääntää pahansuopuuden muiden niskaan. Samoin Garcián opastaa käyttämään hyväkseen toisten puutteita, sillä riippuvuuden ylläpitäminen on hienostunut tapa päästä päämääräänsä.

Minua miellyttävät eniten Ryokanin opit, ehkä siksi, että niistä puuttuu tarkoitushakuisuus. Hänen varottavien asioiden listallaan ovat myös poliittiset juorut, lasten narraaminen, sanojen laittaminen lasten suuhun, jonninjoutava pitkäpiimäisyys sekä hienostelu vierasperäisillä sanoilla.

Ellei se olisi vierasperäinen sana, sanoisin tähän että aamen.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Väitteleminen on toisinaan viihdyttävää, jopa kiivas sellainen, kunhan ei vajota typerien haukkumasanojen latelemisen tasolle.
Olen myös huomannut, että väittely yleensä selkiyttää OMIA ajatuksia - kun joutuu perustelemaan mielipiteitään jollekulle aivan päinvastaisella kannalla olevalle, joutuu itsekin pohtimaan näkemyksiään yhä syvällisemmin ja kyseenalaistamaan niitä.
Pieni ärtymys voi jopa edesauttaa omaa sanavalmiutta, mutta se on kyllä totta, että ihan raivon vallassa ei tule syydettyä mitään järkevää.
Itse en ole kummoinen väittelijä, koska kärsivällisyyteni on lyhyt, mutta jos minun pitäisi joku neuvo antaa niin sanoisin, että väittelyyn kannattaa "ottaa tunteellista etäisyyttä" (eli ei ota asioita henkilökohtaisesti, ei ilmaise raivoa vaikka kiukuttaisikin, pitää paussin jos alkaa liikaa ottaa päähän jne... )

Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

"Ignorance is a bliss." eli tietämättömyys tekee autuaaksi. Näinhän se on, mieli on puhdas kun ei mieti kaikkea saastaa. Ja saastaahan maailmasta löytyy, varsinkin nyt internetin aikakaudella sitä on erittäin helppo löytää. Autuaita ovat ne jotka eivät saastaa etsi ja jatkavat elämäänsä kuten ennenkin? Syrjäytyneitä ja psyykkeensä menettäneitä ovat ne jotka sitä liikaa etsivät?
Elämä on valintoja, ja on mielestäni hyvä pitää ainakin pieni keskitie tässä. Se kuka ei ole syntiä tai tuskaa tuntenut, ei tiedä mitään kärsimyksen ja anteeksiannon ja -pyynnön merkityksestä, eikä näinollen voi täysin aidosti samaistua näihin olotiloihin eikä tuntea täydellistä empatiaa. Tämä taas on jokseenkin hatara ja vaillinainen toteamus. Liiallinen kärsimys ja synti taas sekoittaa ihmisen, ja jaloilleen pääsy ei koskaan ole yhtä helppoa kuin putoaminen. Mutta tämä blogi on itsessään hyvin miellyttävää luettavaa, ajatus asioiden itseydestä.

Buddhalaisten yksi perusoppi on, että asiat ovat "itsetarkoituksellisia". Kirjoitan, koska kirjoitan, en minkään päämäärän saavuttamiseksi vaan kirjoittaakseni. Tämä ei pidä omalla kohdallani paikkaansa. Mitä mieltä olet Jaakko, voiko kristittyyn jumalaan uskova omaksua piirteitä buddhalaisuudesta ja pysyä silti uskollisena jumalalleen? Olen jo omalta osaltani löytänyt vastauksen tähän, se vain unohtui kunnes luin tämän blogin.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Buddhalaisten yksi perusoppi on, että asiat ovat "itsetarkoituksellisia". Kirjoitan, koska kirjoitan, en minkään päämäärän saavuttamiseksi vaan kirjoittaakseni."

Kuulostaa hälyttävästi siltä, että koko elämäni on "buddhalaista"! Oppia ikä kaikki, tai jotain... O_O

Toimituksen poiminnat