jaakkoheinimaki

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Perussuomalaiset ja kielletyt sanat

Minä elän maassa, jossa gallupsuosion huipulla paistattelee puolue, joka jakaa eduskuntaryhmälleen oikeusoppineen laatiman luettelon sanoista, joita tulisi julkisissa puheissa välttää. Ettei syytettäisi siitä paljon puhutusta vihapuheesta.

Suomen suurimman puolueen kansanedustajille täytyy erikseen terottaa, että “kamelikuskin,” “ählämin”  tai “taatelintallaajan” kaltaisten haukkumasanojen käyttäminen joistakin ihmisryhmistä ei ole fiksua, vaikka se ei varsinaisesti rikoksen tunnusmerkistöä täyttäisikään.

Ryhmähuoneessa ruman sanan voi sanoa “niinku se on”, kuten Simo Salmisen Pornolaulussa aikanaan, mutta blogeissa ja puhujanpöntöissä kannattaisi vähän kaunistella. Ettei tulisi viestitettyä mitä oikeasti ajattelee. Siinä pääpiirteissään emeritusprofessori Erkki Havansin ohjeet Perussuomalaisten kansanedustajille.

Suuren suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtaja sanoi aikoinaan, että heidän firmassaan on yritysetiikka kunnossa. Johtaja oli nimittäin palkannut kaksi juristia varmistamaan, että kaikki menee varmasti lakipykälien mukaan. Siksi hän pystyi kuittaamaan puppuna puheet siitä, että eräät yhtiön toimet olisivat olleet epäeettisiä.

Samanlaista arvonihilismiä edustaa pesujen — puolueen jäsenistä ei enää saa käyttää sitä ärrällä varustettua ilmausta — sanaluettelo. Moraaliksi riittää se, ettei kukaan pääse syyttämään laittomuuksista. On osattu välttää vääriä sanoja.

Se, että pidättäytyy ihmisryhmistä puhuessaan käyttämästä sellaisia ilmauksia kuin “kamelikuski” tai “taatelintallaaja”, ei vielä kerro moraalista mitään.

Vihapuhe on määritelmänsä mukaan ilmaisua, joka lietsoo vihaa jotakin ihmisryhmää kohtaan rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka muulla niihin rinnastettavalla perusteella.

Kun perussuomalaisten kansanedustajat nyt opettelevat ulkoa tai tallentavat matkapuhelintensa muistiin emeritusprofessorin luetteloa kielletyistä sanoista, he siivilöivät hyttysiä, mutta nielevät kamelikuskin.

Ei vihapuhe nimittäin ole sanoja. Kaikkein pirullisin vihapuhe on äärimmäisen korrektia ja kaikkea alatyylistä kaihtavaa. Vihapuhe ei ole niinkään yksittäisissä sanoissa kuin lauseissa.

Vihapuhe on lauseiksi puettuja vihamielisiä ajatuksia. Siksi vihapuhetta ei voi kitkeä juurimalla puheistaan loukkaavia sanoja, mikä ei tosin ole pahitteeksi sekään. Vihapuheessa pahaa eivät ole sanat vaan viha.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kaarina Hazard eilisessä Yle:n Pyöreä pöytä- ohjelmassa mietti mikä lyhenne tilalle, jos persut on kielletty.

Kävisikö PERS, hän kyseli.

fabu land

Olen kyllä itse ajatellut hyväksi hybridinimeä Persfinnit (rp).

Toisaalta meillä kotona puhutaan kyllä ihan vaan pebuleista. Siis jonkunlainen hellyyttävä karbunkkelin tapainen takalistossa.

Joni Pelkonen

Perussuomalaisten sisäisessä kielenkäytössä siis esiintyy sellaisia sanoja kuin taatelintallaaja ja kamelikuski. Miten en ole yhtään yllättynyt?

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Olisikohan dromedaarikuski parempi? Huumori sikseen, eräs bloggaaja taisi mainitakin, että hänen mielestään jutku ja nekru eivät tarkoita mitään. Oma vika jos loukkaantuu. Oops!

Dari-anne Suomalainen

Miten olisivat sanoina;

Kyykäärmeen sikiöt, perkeleen lapset, murhaajia alusta asti, kuivia luita, laittomia ja saastaisia, tappoivat kristuksen, murhasivat vanhurskaan, eivät voi välttyä helvetin tulelta,
ulkokultaisia ja omavanhurskaita, hylätty kansa.

Tästä syntyi antisemitismi ja natsismi.

Näyttää olevan jo maailmanlaajuinen ilmiö.

Toivoisin että otettaisiin hiukan lainkirjainta mukaan, vaikkapa muodossa; ei vääriä todistuksia viran puolesta ja maksua vastaan ( rangaistava teko) ... ja moraalia; ei toiselle sitä, mitä ei itsellekkään toivo.

Halveksunnan kohteena on nimenomaan ihmisryhmä, uskonto, syntyperä, vakaumus. Juutalaisuus.

Kaikki keskustelu vihapuheesta on tyhjää pyöritystä, antisemitismia kukaan ei uskalla nostaa pöydälle.

Käyttäjän dekooderi kuva
Taavi Haukivirta

Dari-anne Suomalainen: "Kaikki keskustelu vihapuheesta on tyhjää pyöritystä, antisemitismia kukaan ei uskalla nostaa pöydälle."

Antisemitismiä ja kaikkea mikä voidaan kieroon tulkita antisemitismiksi vastustaa jo aktiivisesti mm. ADL eli Anti-Defamation League. Olisipa agendasi kirjavampi, niin ei tarvitsisi joka aiheesta tehdä kömpelöä aasinsiltaa juutalaisuuteen. Maailmaasi mahtuu varmasti muutakin.

Dari-anne Suomalainen

En ryndy puolustelemaan syytöstäsi vastaan koska en ole puheenvuoron aihe.

Tuula Saskia

hyvä Dari-Anne,

toistan sen, minkä jo eilen kirjoitin erään kommenttisi jälkeen:

en ole havainnut Suomessa mitään juutalaisvihaan viittaavaa koskaan. Itse asiassa aivan päinvastoin: arvostusta ja ystävyyttä ihan kuten muihinkin kunnon suomalaisiin.

Tunnen itsekin useita: mainioita kansalaisia, sivistyneitä ihmisiä.

Mistä olet löytänyt antisemitismia Suomen maassa?

Käyttäjän taistopoika kuva
Taisto Teräs

Tuula, olet aivan oikeassa. Olen takavuosina kokenut sen, että kun arvostelin Israelin rujoja toimenpiteitä Gasassa, minuun lyötiin juutalaisvihaajan leima. Koin tilanteen aivan samana, kun aikoinaan, kritisoidessani kommunistien toimia ihan kotimaassamme, otsaan lyötiin neuvostovastaisuuden leima. Kun näin tehdään, se nostattaa aina vähän kapinaa. Miksi ei kerskustella asioista sellaisenaan, koska kaikkinainen prisnennaherkkyys tappaa aidon keskustelun tietyistä tosiasioista. Kaikki tuollaiset tabut kertovat ennen muuta niiden asettajan huonosta itsetunnosta tai siitä, että he tuntevat puolustelevansa väärää asiaa.

Jyri Terttu

Tulee mieleen 1970-luku. Silloin oli kielletty arvostelemasta Neuvostoliittoa. Aina tarvitaan join asia, joka nousee (lähes) uskonnon asemaan. Nykyään jopa jumalanpilkkakin on sallittua, kunhan kyseessä on kristillinen jumala. (osa viestistä voi sisältää tahatonta huumoria)

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Tulee mieleen 1940-luku, jolloin kommunistit olivat vankilassa.

Jyri Terttu

Niinpä, aina on ihmisiä, joiden mielipiteet ovat vallanpitäjille vaaraksi!

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

@Aimo Taistolaiset eivät tuominneet Tsekkoslovakian miehitystä toisin kuin SKDL:n enemmistö. Sodan aikana Suomi luovutti juutalaisia Saksaan. Kannattaako väitellä siitä, että kumpi totalitaarinen järjestelmä on huonompi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin se on kuten Heinimäki viittaa että vihapuhe voi koostua hienonhienoista sanomatta jättämisistä ja äänenpainonpikkuheilahduksista. Yläluokka kyllä osaa syrjiä korrektisti!!!
On sanottu että Breivikin hirmuteko oli isku demokratiaa vastaan. Mutta luokkayhteiskunnassa kun eletään niin iskun saa ottaa white trashporukat omalta puolueeltaan.
Kylmänlaskelmoivat valtaps-läiset jäävät sitten käyttämään sitä mandaattia jonka nekrusanaiset whitetrasharit antoivat. Sen sijaan että olisi käynyt dialogiin ja yrittänyt keskustella äänestäjiensä kanssa he myös siirtyvät puppupoliitikoiksi. Se varmaan johtuu siitä että PSpuolue on ideologisesti ihan metsässä, ne ei enää tajua mistään mitään.

Dari-anne Suomalainen

" isku demokratiaa vastaan.."

Tuo demokratia on antisemitistinen. Norjan leirillä kasvatettiin nuorisoa juutalaisvihaan ja Israelin boikotointiin, pelattiin pelejä Gaza-saarron murtamiseksi jne.

Demareissa on viha itsessään, perinteinen kristillinen viha.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sä oot kyllä vähän monomaninen. poimit toisen tekstistä jonkun ei keskeisen sanan ja sit rupeet vetään omaa lauluasi ihan ohi keskusteluaiheen

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

"Ei vihapuhe nimittäin ole sanoja. Kaikkein pirullisin vihapuhe on äärimmäisen korrektia ja kaikkea alatyylistä kaihtavaa. Vihapuhe ei ole niinkään yksittäisissä sanoissa kuin lauseissa.

Vihapuhe on lauseiksi puettuja vihamielisiä ajatuksia. Siksi vihapuhetta ei voi kitkeä juurimalla puheistaan loukkaavia sanoja, mikä ei tosin ole pahitteeksi sekään. Vihapuheessa pahaa eivät ole sanat vaan viha."

Loistava kiteytys blogistilta! Vihaa on sanoista riippumatta.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"Vihapuhe on määritelmänsä mukaan ilmaisua, joka lietsoo vihaa jotakin ihmisryhmää kohtaan"

"Kaikkein pirullisin vihapuhe on äärimmäisen korrektia ja kaikkea alatyylistä kaihtavaa. Vihapuhe ei ole niinkään yksittäisissä sanoissa kuin lauseissa."

Näissä lauseissa on erinomaisesti tiivistetty se, mistä vihapuheessa on kyse. Pirullisen vihapuheen määritelmään voi kuulua jopa 'neutraalien faktojen' tai tilastotietojen luettelemista. Tällöin puheesta tekee vihapuhetta tilanne tai asiayhteys.

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Sanat saavat merkityksen vasta käytössään. Woldemorttien eufemismikurssin kakkososa voisi käsitellä kontekstia ja tilannetajua. Siitä on tosin vaikeampi tehdä muistiinpanoja. Kun demari (saa sanoa) sanoo vanhan kunnon suomalaisen sananlaskun "Maassa maan tavalla" uudessa poliittisessa yhteydessä, se lakkaa olemasta vanha kunnon suomalainen sananlasku.

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Olet tietysti tavallaan oikeassa kirjoituksessasi.

Mutta mikä on ratkaisu ?

Pitäisikö siis vihaaminen sinusta kieltää ? Pitäisikö ihmisiä rankaista siitä mitä he ajattelevat kun sanat eivät kerro ajatusta.

Näinhän saavutettaisiin eräänlainen täys-orwellilainen maailma.

Aira Joki

Toi "pesu" on hyvä lyhennys:)

Dari-anne Suomalainen

Stella

Valitan, jos ei enää yläpäässä virtaa.

Ei se sinua koskenut millään lailla.

Mikä siinä muuten meni ohi ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiva kun et ottanut hernettä. No Breivik liitetään vihapuheisiin ja niistä tässä keskustellaan. sinä taas käänsit puheen omaan tulkintaasi breivikin motiiveista mikä on ihan off topic

Dari-anne Suomalainen

Missä minä olen puhunut Breivikin motiiveista ?

Ei demareiden antisemitismi ollut Breivikin motiivi, tarkoitin että siellä oli muutakin vihaa mukana kuin Breivikin hulluuskohtaus.

Ihan järkevien ihmisten toimintaa nuorison pilaamiseksi, vihakasvatusta.
Nuoria aivopestiin Israel boikotoijiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Heinimäen teesi on ettei viha ole sanoissa. minä siihen että kun viha pannaan sanojen ominaisuudeksi se iskee pahiten niihin jotka eivät kuulu ylä tai keskiluokkaan eivätkä siksi joudu/saa yhtä paljon harjoitusta korrektissa sanankäytössä. Miten sinun virtesi liittyvät minun ajatuksiini? Ei mitenkään. Nähtävästi oli virhe mainita sen norjalaisen hullun nimi kun sen kuuleminen aiheuttaa sinussa orientoitumisvaikeuksia.

M-T Heikka

Niinpä niin. Se vaan kun ulkopuoliset vihan kiilto silmissään hyökkäävät meitä perussuomalaisia kohden, ja väittävät tietävänsä, mitä me ajattelemme, yhdessä ja erikseen...On naurettavaa sanoa, että en mie ainkhaan vihhaa kethään. Asetelma on tosi tollo.

Ymmärrän sitä taustaa vasten Erkki Havansin laatiman listan. Kauan olinkin siitä hiljaa, koska tykkään Erkki Havansista. Hän on niin mukava ja vaatimattomanoloinen ja fiksu mies. Kyllä mie sen ajatuksen ymmärrän. Silti protestoin jotenkin sitä vastaan, että tietyt, esimerkiksi meän murteessa käytetyt sanat olisivat pahoja. En itse alistu siihen. Tietysti on eri asia se, että kansanedustajana on pakko alentua byrokraattisvirallisen kielen käyttäjäksi. Varsinkin kun tilanne on se, että kaikki kytätään, sanatkin.

Mie otin varmuuenvuoksi "Perussuomalaiset" pois blogi-kuvauksestani, vaikka sitä äänestänkin. Mie sanon mustilaista mustilaiseksi ja ryssääkin ryssäksi silloin, kun kirjotan murtheela, ns. meänkielelä. Olen sen verran nationalisti. Ups, oliko se kiellettyä. Mie kyllä tiiän sen, että Erkki Havansi ei sitä tarkota, etteikö meikäläinen sais puhua äitinkielelä. Hän on ainoa etelän vares, jolla on niin paljon kielipäätä, että ossaa tällätä hoon oikehhaan paikhaan. SE on jo sivistyksen mitta. Sitä mie arvostan.

http://www.youtube.com/watch?v=8sP3ZqoWbsY

Se, mikä mielestäni tässä koko nykytilanteessa on pelottavaa, on se, että "persujen" haukkujat projisoivat kaiken pahan itsensä ulkopuolelle. Se on vaarallista. He ulkoistavat pahuuden, aivan kuten Ku Klux Klan teki ja tekee, ulkoistaessaan pahuuden afrikkalaistaustaisiin ihmisiin. On vain ajan kysymys, koska he käyvät kimppuun. Siksi on tietysti hyvä, että Erkki Havansi teki tämän listansa, siksikin. Tämä vihatilanne, siis muiden kohdistama viha Perussuomalaisten äänestäjiin, tulisi saada hillityksi. En tiedä mikä tarkoitus tällä pelon lietsomisella on. Onko sen tarkoitus, se, etteivät ihmiset uskaltautuisi kunnallisvaaliehdokkaiksi. Moniin Perussuomalaisten kansanedustajiin, ja jppa heidän perheisiinhän on kohdistettu uhkausviestejä.

Miksi sinä, Heinimäki, luterilaisena, syyllistyt samaan. Sinä lmeisesti tarkoitat viestilläsi, että Perussuomalaisten äänestäjät ovat joka tapaksessa pahoja ihmisiä ja vihaa täynnä, käyttivätpä heidän edustajansa eduskunnassa mitä sanoja tahansa. Niin ainakin ymmärsin kirjoittamasi. Tietysti pitää ottaa huomioon se, että ymmärrykseni on vajaa, koska olen Perussuomalaisten äänestäjä.

Perussuomalaisten kansanedustajat ovat tulleet, monet, pystymetsästä. He eivät ole tottuneet siihen byrokratiakieleen, mitä Lipposten seurakunta käyttää. Se taa, ei tarkoita, että he olisivat ihmisinä yhtään pahempia tai tyhmempiä kuin toisen kulttuurin edustajat.

Meänkielellä ilmaisten, kirjoituksesi ei ole aivan "oikeasta Jumalasta", mielestäni se on vihakirjoitus jos mikä. Se edustaa tätä "hesarikulttuuria" kukkeimmillaan. Miksi ette voi ymmärtää kansanihmisten logiikkaa, ja suorapuheisuutta. Meitä on paljon, hirttopuuhun pantavia.

Laitan tähän lophuun vielä laulun, jossa sanothaan, että etelän papit oova halunheet aina sanoa ja opettaa, ettei saa sanoa niin eikä näin, muuten tullee maailmanloppu. Tutkisitta oman syämenne ensin, enenko alatta mitten ajatuksia räknäämhään. Ja sen sivistystasonne kans.

http://www.youtube.com/watch?v=rXLBNDQ-x2k

Henri Kangas

En oikein ymmärrä, mitä Heinimäki valittaa. Nimenomaan sanojen käytöstähän ovat hän ja kaltaisensa natkuttaneet vuosikausia. Pitäisikö seuraavaksi ajatuksetkin kieltää? Ettei vaan kukaan kansanedustaja mieti asioita ikävällä tavalla?

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Ei. Kyse ei ole sanoista, eikä ajatuksista. Kyse on lauseista ja asiayhteyksistä, on aina ollut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos heinimäkeläinen tulkinta vihapuheesta otettaisiin käyttöön laajasti Länsi-Euroopassa, ei esimerkiksi Britannian alahuoneessa voitaisi sanoa enää yhtään mitään.

Vai sekö se on tarkoituskin?

Jyri Terttu

Monet uskonnolliset julkaisut, kuten Raamattu ja Koraani sisältävät paljon vihapuhetta. Jokut jopa toimivat näiden mukaan.

Paavo Karppinen
Pohjan Akka

Erinomaisen kirkkaita määritelmiä vihapuheelle.
Ja muutoinkin hyvä kirjoitus.

"Vihapuhe on määritelmänsä mukaan ilmaisua, joka lietsoo vihaa jotakin ihmisryhmää kohtaan rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka muulla niihin rinnastettavalla perusteella".

Miksiköhän tätä ei pystytty esim. Vihaillassa määrittämään?

Ja kyllä on taas monta venkoilua tässäkin ketjussa. Miksi ihmiset eivät ole rehellisiä edes itselleen?

"Vihapuheessa pahaa eivät ole sanat vaan viha".

Kun vihaa pitää tarpeeksi kauan sisällään, mieli sairastuu. Se on samalla tavalla hitaasti sairauden kehittävä laji kuin syöpään johtava solurasituskin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en ainakaan Pohjan Akkaa vihaa, sillä komppaan häntä.

Harri Räsänen

Ryhdyn nyt tosikoksi ja ilmoitan, että Suomen suurin puolue on Kokoomus.

Gallupit ovat juttu erikseen.

Aira Joki

Merja Heikka: "Se, mikä mielestäni tässä koko nykytilanteessa on pelottavaa, on se, että "persujen" haukkujat projisoivat kaiken pahan itsensä ulkopuolelle. Se on vaarallista. He ulkoistavat pahuuden, aivan kuten Ku Klux Klan teki ja tekee, ulkoistaessaan pahuuden afrikkalaistaustaisiin ihmisiin. On vain ajan kysymys, koska he käyvät kimppuun."

Siis mitä, rinnastatko nyt "pesunkestävänä pesuna" itsesi Syvän etelän afroamerikkalaisiin KKK:n puristuksessa? Voi Strange "fookin" Fruit senthään. Ei ole todellista!! Voin juhlallisesti vakuuttaa että suuri osa Suomen kansaa ei koskisi pitkällä tikullakaan perussuomalaisiin. Luotettu päivälehtesi (Hommaforum) sensijaan kyllä listasi kiitettävästi Kakkosen Vihapuheillan jälkeisessä keskustelussa kuinka pantavia "vassari tytöt" olivatkaan:D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Siis mitä, rinnastatko nyt "pesunkestävänä pesuna" itsesi Syvän etelän afroamerikkalaisiin KKK:n puristuksessa? Voi Strange "fookin" Fruit senthään."

Ja se Strange fruit

http://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

" Luotettu päivälehtesi (Hommaforum) sensijaan kyllä listasi kiitettävästi Kakkosen Vihapuheillan jälkeisessä keskustelussa kuinka pantavia "vassari tytöt" olivatkaan:D"
Siihen vielä se lisäys että nää vassarityttöjen "panettelijat" ovat niitä samoja jotka tekohurskastelevat musliminaisten oikeuksien puutteesta ja onnistuvat pilaamaan niiden juttujen systemaattisella, lähes teollisella levittämisellä kaiken keskustelun naisten asemasta tai maahanmuutosta.

M-T Heikka

Aira, kyllä minä rinnastan tämän hesarivetoisen aatteen meidän kansankulttuuriamme ja Perusuomalaista puoluetta vastaan juurikin samanlaiseksi vihaksi, mitä amerikkalaisessa yhteiskunnassa koettiin mustia kohtaan. He , tai siis te, pidätte meitä jotenkin alhaisina olentoina kulttuurimme vuoksi. Media ja US:n Puheenvuoro-pallstakin suoltaa tätä vihaansa kokoaikaisesti.

Olen miettinyt, mikä sen syynä voisi olla, siis pelonlietsonnan syy. Tietysti ihmiset, jotka kirjoittavat palstoille ovat median sanoman uhreja. He uskovat totena sen propagandan mitä media suoltaa. Mutta mikä tarkoitus medialla on tässä propagandassaan. Uskon, että se on Perussuomalaisten kannatuksen hillintäyritys juurkin pelkoa aiheuttamalla, tai ne kuvittelevat saavansa ihmiset pelkäämään. Nythän on kuntavaalit edessä.

Voi jo hyvin kuvitella kuntavaalijytkyn jälkeiset reaktiot. Ihmetellään sitä, miten vähän NAISIA, perheenäitejä ja yksinhuoltajia on Perussuomalaisten ryhmässä valtuustoissa. Äiti ajattelee ensisijassa lapsiaan.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Pittääpi sannoo, et sie oot Merja itte oekee mallioppilas Hullu-uhon ja muun ääliöpersusiiven aivopesulle.

M-T Heikka

En ole lukenut Halla-ahon juttuja muuten kuin mitä on ollut joskus linkitettyinä näillä US:n blogeilla. Ne jutut ovat olleet mielestäni ihan järkeviä ja fiksuja. Ajattelen itsekin niin. Jopa se lestadiolaisia koskeva juttukin oli oivallinen. Seosoittaa minuusta suurta ennakkoLUULOTTOMUUTTA, että hän kykenee ymmärtämään niinkinb pitkälle lestadiolaisuutta.

Minusta on kovin hullunkurista, että tulen leimatuksi "äärioikeistolaiseksi", vaikka olen kasvant kommarin kakarana. Sitä kautta olen juuri oppinut kansanihmisten arvostamisen, vaikka tietysti sitähän se on koko kulttuuriympäristöni, maalaiskylä, edustanut kaikkinensa muutenkin.

Minulle on aina ollut itsestäänselvää, että en pidä herraa narria kummempana. Tästä on kysymys. Ehkä siinä on ripaus isältäni perittyä, juuri siinä aatteessa, että katselen kaikkia maan tasalta, siis sitä korpikömynistiä. Olen joskus nuoruudessani äänestänyt Vasemistoliittoa. Nyt en voisi enää kuvitellakaan, koska, varsinkin eteläisen Suomen vasemisto on aivan jotain muuta, miksi sen olen lapsena itse kokenut olevaksi. Ehkä vielä kuntavaaleissa voisinkin äänestää näitä lapin REHELLISIÄ kommareita. Kuntatasolla he ajattelevat hieman samaan tyyliin kuin miekin.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Maahanmuuttopolitiikan mielekkyydestä puhuminen ei ole vihaa itse ihmisiä kohtaan. Se on naurettavaa sanoa, että minulla on on ainakin ollut paljon pakolaisystäviä. Sen verran ainakin, että tiedän etteivät he pidä siitäkään sanasta, siis pakolainen -sanasta.

..............................

Lisään tähän vielä sen, että minua ällistytti ja huvitti miten objektiivisesti Jussi Halla-aho pystyi kirjoittamaan lestadiolaisista. Hän pystyy olemaan kaiken sen yläpuolella, mitä Hesarikin varmaan tuputtaa, ja muu media.

Mielestäni lestadiolaisistakin on tehty hirviöitä.

Itse olen kasvanut kylässä, missä puolet oli lestadiolaisia, joten en pidä oikein tästä lestadiolais-vihastakaan. Se on niin yliampuvaa, sekin. Se on yhtä epäaitoa kuin "persu"-vihakin. Se ei perustu tosiasioihin, se perustuu pelkkään "mä luulen et näin on" -juttuun. Että sellaista porukkaa se on, pedofiileja ja naiset ovat hiljaa kuin kusi sukassa, siis lestadiolaiset feministimedian mielestä. Joopa joo, ja heh heh.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Totesin vaan että olet aivopesty, siinä kaikki.

Hullu-uhon on kielellinen nero, mutta katsohan hänen olemustaan ja mieti hänen sanomisiaan vielä kerran. Kyseessä on totaalisen tunneköyhä ja laskelmoiva kyynikko, joka on nurkkaan ajettuna valmis mihin tahansa. Mutta mitään sanomisiaan hän ei kadu, joka sopii diagnoosiin.

Tästä Hirvikalliosta loistaa älyn poissaolo sen sijaan kauas.

On äärimmäisen tärkeää, että media on ottanut sille kuuluvan roolin demokratiaa halveksivan ainesosan penkomisessa. Varsinkin sellaisen, joka on korkeissa virallisissa asemissa tässä maassa.

M-T Heikka

En tunne Halla-ahoa. Sinä ilmeisesti tunnet, olet varmaan asunut siellä "hommafoorumissa". Minua ei kiinnosta yksi Halla-aho, vaikka hän on ihan fiksu ihminen. Hän varmaan itse tietää, ja hänen vaimonsa, millainen ihminen hän on, turha sitä meidän on märehtiä.

Minua kiinnostaa Suomen kohtalo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Aira, kyllä minä rinnastan tämän hesarivetoisen aatteen meidän kansankulttuuriamme ja Perusuomalaista puoluetta vastaan juurikin samanlaiseksi vihaksi, mitä amerikkalaisessa yhteiskunnassa koettiin mustia kohtaan."

Persuille eri koulut?

Kuuntelisitko em. Strange Fruitin ja kirjoittaisit lisää vasta sitten.

http://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs

S S

Minun mielestäni lehdistö on täynnä esimerkiksi transsukupuolisten halveksuntaa, mutta iva on piilotettu tekstiin niin fiksusti, ettei sitä tavallinen lukija mielipiteeksi ymmärräkään.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200907079887271_uu...

Tässä ilmaistaan, että varkaan juokseminen olisi johtunut maskuliinisista ominaisuuksista kun taas kenenkä tahansa muun vanhahkon ihmisen kyseessä ollessa olisi kiitelty kuntoa, joka vielä on jäljellä sairauslomien keskellä.
Jotta maskuliinisuus tulisi alleviivattua, käytetään vielä suluissa vanhaa nimeä ja esitetään vielä vanha valokuvakin.

"Kohupapiksi" mainitsemisessa taas ei ole mitään vihaan viittaavaa.

Veikko Penttinen

Ensimmäinen pappi oli ensimmäinen lurjus, joka kohtasi ensimmäisen tyhmyrin. Tämä on Voltaire nimisen vihaisen miehen mielipide. Papin paikalle voi laittaa vaikka imaamin, kansanedustajan, pankinjohtajan, lahkosarnaajan jne. ja pieni kätevä vihapuhe on aina valmiina. Käy siihen myös: ensimmäinen ylisuvaitsevainen oli ensimmäinen lurjus, joka...

Markus Lehtipuu

Kun ensin kirjoitetaan: "Vihapuhe on määritelmänsä mukaan ilmaisua, joka lietsoo vihaa jotakin ihmisryhmää kohtaan..."

ja sitten

"Kun perussuomalaisten kansanedustajat nyt ... he siivilöivät hyttysiä, mutta nielevät kamelikuskin."

minä olen näkevinäni kaksoisstandardeja eli tekopyhyyttä.

Teppo Nygren

Täytyy muistaa, että kansanedustajaksi valittu henkilö on LAINLAATIJA.
Jos kansanedustajan palkoilla kuvittelee olevansa tavallinen kaduntallaaja, niin olisi pitänyt pysyä sellaisena.
Vihapuhe on typerä termi joka ei kosketa mielestäni tavallista kansaa, vaan nimenomaan LAINLAATIJOITA heidän asemastaan johtuen.
Laissa on määritelty kansanryhmää vastaan kiihottamiset, sun muut mihin pystytään tavallisen pulliaisen kohdalla puuttumaan jos sellaista tapahtuu.

M-T Heikka

Taas mie sorruin siihen lapselliseen ansaan ja selittelyyn, etten ole teitä muita ihmisiä pahempi.

Viisainta olisi jättää sellainen seura, joka ns. vihapuhuu.

Olen kyllä pyrkinyt kirjoittelemaan kommentteja vain "vihattomien" blogeissa. Yllätys, ylätys, he ovat melkein kaikki lappalaisia. Vain yksi rovasti ei ole paikkakuntalaisia. :)

Antheeksi. Tämä ei tule toistumaan.

Riku Kiuttu

Vihan tunne paha pahoja asioita kohtaan = "suvaitsevaiset" aina oikeassa?

Vaikka kaikki mänis

Peter Hallberg

Jukka Ryhänen: "Blogisti valehtelee päin naamaan kun puhuu vihapuheen määritelmästä. Sellaista ei ole olemassakaan.
Laissa on kunnianloukkausta, kiihottamista kansaryhmää ym. koskevat säännökset. Niissä on tunnusmerkistö, mutta ei "vihapuheen" vaan tiettyjen rikosten."

Ei blogisti ole väittänyt, että laissa olisi vihapuheen määritelmää. Ei laissa ole myöskään laiskuuden tai kateuden tai pahan jalkahien määritelmää. Rikoslaissa on kuvattu ainoastaan sellaiset karkeat moitittavan käyttäytymisen muodot, joista yhteiskunta on erikseen päättänyt rankaista. Ainoastaan rankaistavat teot ovat rikoksia. Vihapuhe ei ole rikos, eikä kukaan ole sellaista väittänyt

Käsitteille voidaan pyrkiä löytämään määritelmä. Useimmille käsitteille voidaan löytää erilaisia määritelmiä. Tämä ei tarkoita, etteikö käsite olisi käyttökelpoinen. Useimmat meistä esim. tunnistavat, mitä käsite "aika" tarkoittaa. Mutta yrittäkääpä määritellä tämä käsite. Ei ole aivan helppo homma. (Kirkkoisä Augustinus on onnistunut tässä aika hyvin teoksessaan "Tunnustukset".)

Kalle Lehtonen

"Vihapuheessa pahaa eivät ole sanat vaan viha."

Viha on ihan luonnollinen tunne, joten tällainen vihapuhekin on luontevaa: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Peruspelkurit/1...

Vai mitä kieltä Jaakko on?

t. piiroinen

Ikävästi vääristelee totuutta tämä pappi.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Onko blogisti pappi, perkele, enpä huomannu...

T Lintula

Vihervasemmiston pitäisi laatia puoleiden sisällä ohjeistus kuinka kutsua perussuomalaisia:

Ei kannata käyttää nimiä: juntti, rasisti, impivaaralainen, vihapuhuja, äärioikeistolainen, breivikiläinen jne.

Kenellekään muulle kuin vihervasemmistolaiselle tällaista asiaa ei tarvitse erikseen opettaa.

Käyttäjän juhamakinen kuva
Juha Mäkinen

Perussuomalaisten vaalivoiton seuraus: hyötymoralismi voitti, moraali hävisi.

Käyttäjän Takala kuva
Asko Niskala

Nyt keskustellaan paljon keskustelusta. Vihan perimmäinen olemus jää helposti vähemmälle huomiolle. Toki päämäärät voidaan aina verhota "sivistyneisiin" ilmaisuihin, kuten Saksassa natsien toimesta aikoinaan tehtiin: lopullinen ratkaisu, uudelleen sijoitus jne. Kauniit ilmaisut eivät asiaa tietenkään tehneet moraalisemmaksi tai paremmaksi.

Olen usein siteerannut Omar Khaijamin elämän umpisolmua, jolle ratkaisua ei ole vieläkään näköpiirissä:

"Sain elon tiellä monta ihmistä mä tuttavaksi,
mutta onnellista lajia näin vain kaksi.
Oli toinen tarkoin selvillä hyvästä ja pahasta,
toinen ei tullut siitä hullua hurskaammaksi."

Ihmiseloon näköjään kuuluu, että jokaisen ja joka sukupolven on opeteltava tulemaan toistensa kanssa toimeen. Ehkä sivistystä (myös sydämen sivistystä) voidaankin mitata sillä, kuinka paljon pintaa voidaan raaputtaa, kunnes sisällä oleva peto tulee esiin...

Kiitos Heinimäelle jälleen kerran keskustelua avaavasta puheenvuorosta.

Käyttäjän juhamakinen kuva
Juha Mäkinen

Jokaisen sukupolven on joka päivä hiottava kivi uudestaan.

Käyttäjän jaakkokuusisto kuva
Jaakko Kuusisto

Ei kukaan ole haukkunut perussuomalaisia äänestäjiä miksikään, eli se urputus kannattaa lopettaa. Kyse oli vain siitä että joillain kansanedustajiksi valituilla on käytöstavat ihan hukassa.

Tapani Savolahti

Aapo Kansikas : Pittääpi sannoo, et sie oot Merja itte oekee mallioppilas Hullu-uhon ja muun ääliöpersusiiven aivopesulle.
Aira Joki : Siis mitä, rinnastatko nyt "pesunkestävänä pesuna" itsesi Syvän etelän afroamerikkalaisiin KKK:n puristuksessa? Voi Strange "fookin" Fruit senthään. Ei ole todellista!!
Sini Lappalainen tämän konkreettisesti tiivistää : Kylmänlaskelmoivat valtaps-läiset jäävät sitten käyttämään sitä mandaattia jonka nekrusanaiset whitetrasharit antoivat.
eli kannattaa lopettaa se urputus

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Ei vihapuhe nimittäin ole sanoja. Kaikkein pirullisin vihapuhe on äärimmäisen korrektia ja kaikkea alatyylistä kaihtavaa. Vihapuhe ei ole niinkään yksittäisissä sanoissa kuin lauseissa."

Kolumni on hyvä,- ja sen parhaita iskusanoja on lainauksessa.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Joidenkin kansanedustajien käytöstavat aiheuttavat vihaa äänestäjissä.

Tokkopa sentään.

Ihmisten aliarvioiminen ja kyseenalaistaminen esim. Stacy Siivonen: "ettei

sitä tavallinen lukija mielipiteeksi ymmärräkään",

Pekka Siikala: "Perusuomalaisistakin jotain kertoo se, että he sitkeimmin

vastustavat marketeissa myytävän ansallisjuomamme laimentamista.

Mutta ymmärtävätkö he mitään olutkulttuurista?"

Mielestäni "tavallinen kansa" ymmärtää varsin hyvin mistä tässä on kyse.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

"Minä elän maassa, jossa gallupsuosion huipulla paistattelee puolue, joka jakaa eduskuntaryhmälleen oikeusoppineen laatiman luettelon sanoista, joita tulisi julkisissa puheissa välttää. Ettei syytettäisi siitä paljon puhutusta vihapuheesta."

Mielestäni Havansin muistio on lievästi hienoa piruilua, niitä toimittajia

ja muitakin kohtaan jotka ovat puuttuneet vääristelevästi Halla-ahon

kirjoituksiin.

Harry Vestbacka

Kaikki tämä vain kasvattaa Halla-ahon suosiota. Onko suvaitsevaistolla ja sen kädestä syövällä medialla todellakin se luulo, että tämä persujen (minä käytän sitä nimeä jatkossakin , vaikka olen persu) ajojahti jotenkin vähentäisi persujen kannatusta? Päinvastoin.

Kuntavaalien 2008 ja eduskuntavaalien 2011 Halla-ahon kannatus nousi vaajasta kolmestatuhannesta yli viitentoistatuhanteen. Yhä suurempi kansanjoukko lukee hänen kirjoituksena ja toteavat, että siinäpä vasta järkipuhetta.

Antakaas arvioita kuinka monta demaria, vasuria ja vihreää Halla-aho potkii kannatuksellaan ulos Helsingin valtuustosta seuraavissa kuntavaaleissa? Siis vähintään viisinkertaisella kannatuksella edelliseen verrattuna? Olettaen, että ne samat 15 000 äänestäjää äänestävät jälleen Halla-ahoa?

Miksi eivät äänestäisi? Mamutus ja Suomen tuhoaminen monikultuurisuudella jatkuu erittäin kovana Helsingin itäisissä kaupunginosissa. Positiivinen syrjintä ei koske eikä tule koskaan koskemaan huono-osaisia suomalaisia ja sitä sakkia on PALJON ja kasvaa jatkuvasti....

...ja he ovat alkaneet äänestää ja eivät vasemmistoa.

Harry Vestbacka

Jaakko Heinimäki: -"Ei vihapuhe nimittäin ole sanoja. Kaikkein pirullisin vihapuhe on äärimmäisen korrektia ja kaikkea alatyylistä kaihtavaa. Vihapuhe ei ole niinkään yksittäisissä sanoissa kuin lauseissa."

Mutta tuollainen äärimmäisen korrekti ja kaikkea alatyyliä ja rasistisia ilmaisuja kaihtava "vihapuhe" ei ole rikosoikeudellisesti rangaistavaa. ja siinä on se ero viha- ja ei vihapuheen välillä. eli se, mikä ei ole laitonta, ei myöskään voi olla vihapuhetta.

Onko kukaan edes huomannut, että tuo Halla-ahon Kreikkaa koskeva kärjistetty musta huumori on aivan täysin laillista.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Etsivät puoluelaisille uutta, vähän mediaseksikkäämpää meemiä.

Sellainen lie löydetty.

"Pertsat"

(kunnes joku keksii sen väännön, jonka mie keksin ihan melkein heti)

Toimituksen poiminnat